Vedení účetnictví Praha, Brno, Bratislava, Wien, Warszawa
Kompletní účetní servis pro vás.
Vedení účetnictví, daňové poradenství, zpracování mezd, roční uzávěrky a další účetní služby.

Školy, které dosud dbaly na ochranu údajů, mohou i po GDPR zveřejňovat fotografie žáků

Dnešním dnem vstupuje v účinnost GDPR nařízení EU o ochraně osobních údajů. Nařízení zpřísňuje pravidla užívání a zacházení s osobními údaji a za jejich porušování slibuje milionové pokuty. V mnohých, kteří se daným nařízením mají řídit, vyvolává uvedená novinka zmatek a strach, ale tam kde se dbalo na dodržování pravidel před GDPR se nemusí bát ani dnes.

Školy které dosud dbaly na ochranu údajů mohou i po GDPR  2.jpg
Datum článku: 25. 05. 2018

GDPR neobrací pravidla naruby, většina dosud platného bude platit dál s mírnou úpravou či rozšířením

Jak je řečeno v úvodu dnešním dnem začíná být účinné obávané přísné nařízení o ochraně osobních údajů, které má i ve světě velké technické vyspělosti zajistit, aby se citlivé údaje typu adresy, rodná čísla, telefony a další nedostávaly bez souhlasu dotyčné osoby do volné dispozice všem a bylo ověřitelné a dohledatelné, kdo údaje používal či používá. Pokud jsme členy jednoho společenství EU, je nutné mít určitá společná pravidla, jak s uvedenými údaji zacházet, a proto právě GDPR.

Evropská unie sama vysvětluje uvedené nařízení jako obecná pravidla a vyzvala už dávno všechny své členy, aby tato pravidla přizpůsobili podmínkám svých zemí. Uvedený přizpůsobující zákon se u nás zatím přijmout nepodařilo, kvůli tomu, že zákonodárci se do úkolu pustili pozdě, což je chybou, ale naše žití musí v mnoha případech fungovat chybám navzdory.

Podstatné je, že s pravidly k zacházení s osobními údaji nezačíná dnes naše země od nuly a z ničeho. Pravidla a zákony k danému účelu tato země má. Máme zákon č.101/2000 Sb, o ochraně osobních údajů a občanský zákoník a obě uvedené právní normy stanoví závazná pravidla pro danou problematiku. Dodržování uvedených tuzemských pravidel se dosud týkalo všech, na které nyní dopadá GDPR nařízení, takže, kdo postupoval podle pravidel dosud, nemusí padat do mdlob ani po začátku GDPR. Uvedené platí i pro školy, kluby a spolky při zveřejňování fotografií své činnosti.

Fotky z akcí škol lze i po GDPR zveřejňovat a řídit se předchozími pravidly jen pozor na jména účastníků

Podle vyjádření zástupců Evropské komise pro ČR nemusí ani školy a nejrůznější spolky a uskupení v panické hrůze ničit fotografie svých aktivit. Stejně jako dosud musí mít školy souhlas rodičů s pořizováním a zveřejňováním fotek svých ratolestí, ale tak jako dosud stačí jeden takzvaný hromadný souhlas, platný do odvolání nebo ukončení aktivit. Není pravdou, že se musí pořizovat vždy nový souhlas s každou další fotografií téže osoby.

Bez souhlasu se nesmí zveřejňovat údaje vedoucí k identifikaci osoby, jejího bydliště a podobné. Více zde.

Sdílet článek:
Facebook >Google+ >Twitter

Podobné články

Třetí vlnou kotlíkových dotací už zřejmě vůbec neprojdou kotle na uhlí

Třetí vlnou kotlíkových dotací už zřejmě vůbec neprojdou kotle na uhlí

Datum článku: 09. 11. 2018

Zájemci, kteří budou chtít v příštím roce využít další vlnu kotlíkových dotací na pořízení nového kotle…

Více informací
Zákaz vstupu dětem do restaurací a hotelů je diskriminací, za kterou hrozí i několik miliónů pokuty

Zákaz vstupu dětem do restaurací a hotelů je diskriminací, za kterou hrozí i několik miliónů pokuty

Datum článku: 07. 11. 2018

Majitelé a provozovatelé hotelů, restaurací a podobných zařízení si musí velmi pečlivě rozmýšlet uplatňování…

Více informací
V předčasném důchodu není nutné zůstat bez přivýdělku a v roce 2019 bude moci být vyšší

V předčasném důchodu není nutné zůstat bez přivýdělku a v roce 2019 bude moci být vyšší

Datum článku: 07. 11. 2018

Do předčasného důchodu člověk často odchází z důvodů, které mu nějakým způsobem brání věnovat se…

Více informací
Zdravotní pojišťovny si musí peníze hlídat, i když mají přebytek

Zdravotní pojišťovny si musí peníze hlídat, i když mají přebytek

Datum článku: 06. 11. 2018

V současnosti často slýcháme, jak je naše ekonomika v dobré kondici což příznivě působí i na zdravotní…

Více informací