Vedení účetnictví Praha, Brno, Bratislava, Wien, Warszawa
Kompletní účetní servis a služby daňového poradce.
Vedení účetnictví, daňové poradenství ,zpracování mezd, roční uzávěrky a další účetní služby.

Školy, které dosud dbaly na ochranu údajů, mohou i po GDPR zveřejňovat fotografie žáků

Dnešním dnem vstupuje v účinnost GDPR nařízení EU o ochraně osobních údajů. Nařízení zpřísňuje pravidla užívání a zacházení s osobními údaji a za jejich porušování slibuje milionové pokuty. V mnohých, kteří se daným nařízením mají řídit, vyvolává uvedená novinka zmatek a strach, ale tam kde se dbalo na dodržování pravidel před GDPR se nemusí bát ani dnes.

Školy které dosud dbaly na ochranu údajů mohou i po GDPR  2.jpg
Datum článku: 25. 05. 2018

GDPR neobrací pravidla naruby, většina dosud platného bude platit dál s mírnou úpravou či rozšířením

Jak je řečeno v úvodu dnešním dnem začíná být účinné obávané přísné nařízení o ochraně osobních údajů, které má i ve světě velké technické vyspělosti zajistit, aby se citlivé údaje typu adresy, rodná čísla, telefony a další nedostávaly bez souhlasu dotyčné osoby do volné dispozice všem a bylo ověřitelné a dohledatelné, kdo údaje používal či používá. Pokud jsme členy jednoho společenství EU, je nutné mít určitá společná pravidla, jak s uvedenými údaji zacházet, a proto právě GDPR.

Evropská unie sama vysvětluje uvedené nařízení jako obecná pravidla a vyzvala už dávno všechny své členy, aby tato pravidla přizpůsobili podmínkám svých zemí. Uvedený přizpůsobující zákon se u nás zatím přijmout nepodařilo, kvůli tomu, že zákonodárci se do úkolu pustili pozdě, což je chybou, ale naše žití musí v mnoha případech fungovat chybám navzdory.

Podstatné je, že s pravidly k zacházení s osobními údaji nezačíná dnes naše země od nuly a z ničeho. Pravidla a zákony k danému účelu tato země má. Máme zákon č.101/2000 Sb, o ochraně osobních údajů a občanský zákoník a obě uvedené právní normy stanoví závazná pravidla pro danou problematiku. Dodržování uvedených tuzemských pravidel se dosud týkalo všech, na které nyní dopadá GDPR nařízení, takže, kdo postupoval podle pravidel dosud, nemusí padat do mdlob ani po začátku GDPR. Uvedené platí i pro školy, kluby a spolky při zveřejňování fotografií své činnosti.

Fotky z akcí škol lze i po GDPR zveřejňovat a řídit se předchozími pravidly jen pozor na jména účastníků

Podle vyjádření zástupců Evropské komise pro ČR nemusí ani školy a nejrůznější spolky a uskupení v panické hrůze ničit fotografie svých aktivit. Stejně jako dosud musí mít školy souhlas rodičů s pořizováním a zveřejňováním fotek svých ratolestí, ale tak jako dosud stačí jeden takzvaný hromadný souhlas, platný do odvolání nebo ukončení aktivit. Není pravdou, že se musí pořizovat vždy nový souhlas s každou další fotografií téže osoby.

Bez souhlasu se nesmí zveřejňovat údaje vedoucí k identifikaci osoby, jejího bydliště a podobné. Více zde.

Sdílet článek:
Facebook >Google+ >Twitter

Podobné články

Obchody a většina služeb může od čtvrtka opět více sloužit zákazníkům, ale mnohá omezení stále trvají a budou tu zřejmě i přes Vánoce

Obchody a většina služeb může od čtvrtka opět více sloužit zákazníkům, ale mnohá omezení stále trvají a budou tu zřejmě i přes Vánoce

Datum článku: 30. 11. 2020

Ve čtvrtek třetího prosince se občané ČR po delší koronavirové pauze konečně dočkají otevření většiny…

Více informací
Zaručená mzda v roce 2021 také vzroste a více peněz tedy dostanou všichni, kdo budou nějakou mzdu pobírat

Zaručená mzda v roce 2021 také vzroste a více peněz tedy dostanou všichni, kdo budou nějakou mzdu pobírat

Datum článku: 19. 11. 2020

I když současné koronavirové období příliš mnoho pozitivních zpráv nepřináší, občas přece jen nějaká…

Více informací
Místní poplatek ze vstupného se hradů, zámků muzeí a podobných záležitostí netýká, ale má svá pravidla

Místní poplatek ze vstupného se hradů, zámků muzeí a podobných záležitostí netýká, ale má svá pravidla

Datum článku: 06. 11. 2020

Místní poplatek ze vstupného, co mu podléhá kdo a kdy jej musí hradit a co vstupné z prohlídek památek podléhá mu…

Více informací
Exekutoři nesmí až do ledna 2021 sáhnout na bydlení a věci dlužníka a až do února musí ponechat na účtu i více z životního minima

Exekutoři nesmí až do ledna 2021 sáhnout na bydlení a věci dlužníka a až do února musí ponechat na účtu i více z životního minima

Datum článku: 26. 10. 2020

Ministerstvo spravedlnosti v minulém týdnu předložilo a vláda zrychleně schválila balíček úlev ohledně…

Více informací