Vedení účetnictví Praha, Brno, Bratislava, Wien, Warszawa
Kompletní účetní servis a služby daňového poradce.
Vedení účetnictví, daňové poradenství ,zpracování mezd, roční uzávěrky a další účetní služby.

Školy, které dosud dbaly na ochranu údajů, mohou i po GDPR zveřejňovat fotografie žáků

Dnešním dnem vstupuje v účinnost GDPR nařízení EU o ochraně osobních údajů. Nařízení zpřísňuje pravidla užívání a zacházení s osobními údaji a za jejich porušování slibuje milionové pokuty. V mnohých, kteří se daným nařízením mají řídit, vyvolává uvedená novinka zmatek a strach, ale tam kde se dbalo na dodržování pravidel před GDPR se nemusí bát ani dnes.

Školy které dosud dbaly na ochranu údajů mohou i po GDPR  2.jpg
Datum článku: 25. 05. 2018

GDPR neobrací pravidla naruby, většina dosud platného bude platit dál s mírnou úpravou či rozšířením

Jak je řečeno v úvodu dnešním dnem začíná být účinné obávané přísné nařízení o ochraně osobních údajů, které má i ve světě velké technické vyspělosti zajistit, aby se citlivé údaje typu adresy, rodná čísla, telefony a další nedostávaly bez souhlasu dotyčné osoby do volné dispozice všem a bylo ověřitelné a dohledatelné, kdo údaje používal či používá. Pokud jsme členy jednoho společenství EU, je nutné mít určitá společná pravidla, jak s uvedenými údaji zacházet, a proto právě GDPR.

Evropská unie sama vysvětluje uvedené nařízení jako obecná pravidla a vyzvala už dávno všechny své členy, aby tato pravidla přizpůsobili podmínkám svých zemí. Uvedený přizpůsobující zákon se u nás zatím přijmout nepodařilo, kvůli tomu, že zákonodárci se do úkolu pustili pozdě, což je chybou, ale naše žití musí v mnoha případech fungovat chybám navzdory.

Podstatné je, že s pravidly k zacházení s osobními údaji nezačíná dnes naše země od nuly a z ničeho. Pravidla a zákony k danému účelu tato země má. Máme zákon č.101/2000 Sb, o ochraně osobních údajů a občanský zákoník a obě uvedené právní normy stanoví závazná pravidla pro danou problematiku. Dodržování uvedených tuzemských pravidel se dosud týkalo všech, na které nyní dopadá GDPR nařízení, takže, kdo postupoval podle pravidel dosud, nemusí padat do mdlob ani po začátku GDPR. Uvedené platí i pro školy, kluby a spolky při zveřejňování fotografií své činnosti.

Fotky z akcí škol lze i po GDPR zveřejňovat a řídit se předchozími pravidly jen pozor na jména účastníků

Podle vyjádření zástupců Evropské komise pro ČR nemusí ani školy a nejrůznější spolky a uskupení v panické hrůze ničit fotografie svých aktivit. Stejně jako dosud musí mít školy souhlas rodičů s pořizováním a zveřejňováním fotek svých ratolestí, ale tak jako dosud stačí jeden takzvaný hromadný souhlas, platný do odvolání nebo ukončení aktivit. Není pravdou, že se musí pořizovat vždy nový souhlas s každou další fotografií téže osoby.

Bez souhlasu se nesmí zveřejňovat údaje vedoucí k identifikaci osoby, jejího bydliště a podobné. Více zde.

Sdílet článek:
Facebook >Google+ >Twitter

Podobné články

Odborná IT konference k e-neschopenkám se koná 27. března 2019

Odborná IT konference k e-neschopenkám se koná 27. března 2019

Datum článku: 18. 03. 2019

Jaké změny v systému internetového zabezpečení a elektronické komunikace přinesou od 1. 1. 2020 elektronické…

Více informací
Za předčasnou splátku hypotéky si banky mohou účtovat jen prokazatelné a zdůvodněné náklady

Za předčasnou splátku hypotéky si banky mohou účtovat jen prokazatelné a zdůvodněné náklady

Datum článku: 13. 03. 2019

Za předčasné splacení hypotečního úvěru na bydlení je nutné z rozhodnutí zákona o spotřebitelském úvěru…

Více informací
Zprostředkování či poskytování spotřebitelských úvěrů bez oprávnění znamená tvrdý trest od ČNB

Zprostředkování či poskytování spotřebitelských úvěrů bez oprávnění znamená tvrdý trest od ČNB

Datum článku: 01. 03. 2019

Zprostředkování či poskytování spotřebitelských úvěrů je vysoce odborná činnost, která musí být prováděna…

Více informací
Půjčka za práci má své háčky a nemusí být tím správným řešením

Půjčka za práci má své háčky a nemusí být tím správným řešením

Datum článku: 28. 02. 2019

I v oblasti půjčování peněz se objevují stále nové trendy. V dané věci se však ještě více než jinde vyplatí…

Více informací